sikkerhetsventil varmtvannsbereder

Bytte sikkerhetsventil på varmtvannsberederen? Dette bør du tenke på

De fleste av oss sjekker ikke sikkerhetsventilen på varmtvannsberederen, med mindre den lekker. Dersom det viser seg at den lekker – hvordan byttes den, og kan du gjøre det selv? Her får du vite alt om hvordan du sjekker og bytter sikkerhetsventilen på varmtvannsberederen din. 



Aller først, hva er denne sikkerhetsventilen? Jo, det er åpningsmekanismen som sitter nederst på varmtvannsberederen din. Når trykket eller temperaturen overstiger et bestemt nivå, slippes litt vann ut. Vannet som kommer inn i berederen din er kaldt, og det utvides derfor når det varmes opp. Hvis sikkerhetsventilen ikke fungerer, kan berederen bli ødelagt.

En sikkerhetsventil er ment å vare like lenge som varmtvannsbereder, altså som regel 20 til 30 år. Men som med alt annet som er mekanisk kan også disse gå i stykker. 

TitaniumExpress-200__mPil_sikkerhetsventil_til artikkel

Hva gjør jeg når sikkerhetsventilen lekker?

Om sikkerhetsventilen lekker eller drypper hele tiden, bør du ta en ekstra sjekk. Dette gjelder spesielt om du har sluk under berederen, siden mye vann kan renne vekk uten at du merker det. Og da betaler du for mange liter varmtvann du ikke bruker.

Dersom du ikke har sluk under sikkerhetsventilen, vil du se at det ligger vann på gulvet når den lekker. Dette kan det være flere årsaker til, og som oftest er det at trykket er for høyt.

Ulempen er at når du oppdager lekkasjen, har den sannsynligvis pågått en stund. Om vannet ikke er ført via et rør til sluket kan vannet ha trengt inn i vegger og gulv, og i verste fall til naboen under. 

Uansett hva som er årsaken til lekkasjen – ikke fall for fristelsen til å utbedre eller bytte den selv. Det kan nemlig bli dyrt for deg. Hvis du mistenker at sikkerhetsventilen ikke fungerer som den skal, bør du snarest stenge hovedkranen og få tak i en rørlegger. 

Høiax CONNECTED – den smarte varmtvannsberederen du kan styre fra telefonen


Kan jeg bytte sikkerhetsventil selv?

Svaret på det er enkelt og greit nei. Å sjekke selv er lovlig, men å reparere og bytte sikkerhetsventil må gjøres av en rørlegger. Det er fordi det finnes ulike typer som passer avhengig av hvilken varmtvannsbereder du har, rørdimensjoner og hvilket trykk ventilene gir utslag på. 

Også alderen har noe å si. Dersom sikkerhetsventilen din er gammel og har lekket en stund, kan det ha kommet rust som legger seg på ventilsetet. Og da bør ventilen bør skiftes. 

sikkerhetsventil


Noen eksempler på typer av sikkerhetsventiler fra Høiax er: 

Har du spørsmål om å bytte sikkerhetsventilen på varmtvannsberederen din? I så fall – ta kontakt med rørleggeren din.



Andre artikler fra Produktnyheter

Oppdatert
Hos oss finner du et stort utvalg av varmtvannsberedere i ulike størrelser for boliger, hytter/fritidsboliger eller større anlegg.

Les mer her