IMG_1366_low3

HVORDAN UNNGÅ LEKKASJER?

Det bygges 230 nye studentboliger i Fredrikstad for Studentsamskipnaden i Østfold. Totalentreprenør er AF Gruppen, og rørlegger-installasjonene utføres av RørCompaniet AS. Bygget har en samlet brutto bygningsareal på ca. 6 900 m2 og utgjør fire blokker med studentboliger i massivtre. Hyblene vil stå ferdig til skolestart i 2020.

- Det er mye som skal skje på kort tid når man bygger nybygg i massivtre. Det kan være utfordrende, men også veldig gøy fordi massivtre ikke er noe man møter på hver dag. Det er veldig rent og effektivt, som gjør rørinstallasjonene enklere, forteller prosjekteleder Thomas Nilsen fra RørCompaniet.

RørCompaniet har et godt samarbeid med Høiax, og det ble derfor besluttet å anvende Viega pressystemer i dette prosjektet. For drikkevannsinstallasjonen er det brukt Viega Profipress kobberrør og galvaniserte rør for varmeinstallasjon, Viega Prestabo.

Høiax er eneleverandør av Viega pressystemer i Norge. Fordi vi er så fornøyd med vårt samarbeid med Høiax, har vi valgt å prøve Viega på noen av de større prosjektene vi er en del av. Det har vist seg å være et godt valg, smiler Nilsen.
Effektivitet er essensielt

Å bygge i massivtre har blitt svært effektivt gjennom prefabrikkering av bygningselementer. Det kommer ferdig utsparinger gjennom dekkene fra fabrikk. Når et bygg kan reises på kort tid legger det også tidspress på installasjoner som skal i bygget.
- Det er viktig å legge så mange rørmeter som mulig på kortest mulig tid, og på en mest hensiktsmessig og sikker måte. Det får vi til med Viega. Kretssystemer i seg selv er ganske like, men fortrinnet er stabiliteten vi får når vi setter sammen koblinger fra Viega, sier Nilsen. En annen fordel for effektiviteten er at Viegas systemer er enkle å montere med Viegas pressmaskiner. Fordi systemet blant annet har leddet pressbakker, som gjør det mulig å komme til der det er vanskelig og trangt. - Rørleggeren er jo i konkurranse de også. Vi er avhengig av å kunne konkurrere på pris og effektivitet, forklarer Nilsen.

Lekkasjesikring - en risikosport?

Selv om det ikke er de samme kravene til lekkasjesikring av varme- og kuldeanlegg som for sanitæranlegg, skal rørleggeren sørge for at kunden får en kvalitetssikret, god og mest mulig vannskadesikker installasjon. Viegas lekkasjesikring er en verdenspatentert sikkerhetsteknikk. Lekkasjeindikatoren heter SC-Contur og gir en 100% trygghet for rørleggerne, om at alle upressede koblinger blir oppdaget ved en tetthetstest! - Lekkasjesikring er en risikosport fordi vannskader kan bli en kostbar affære både for installatør og ikke minst byggherre. Det er derfor viktig at trykktesten viser oss eventuelle lekkasjer før anlegget settes i drift. Dette trygger oss som installatør, sier Nilsen.

Kilde: Nemitek.no


Andre artikler fra Produktnyheter

Oppdatert