pressfittings_thumbnail_B1140

Legger over 40 kilometer pressfittings-rør i ny storstue

På Ulven i Oslo reises et byggverk som snart skal bli arbeidsplassen til 4.500 mennesker. Rørentreprenøren Assemblin og deres leverandører må bruke all sin kunnskap og alle sine nyskapende produkter for å få gigantprosjektet trygt i havn.

Nemitek 27/11. 2023.

Det som skal bli Norges største kontorbygg har foreløpig svært få kontorer. Heller ingen toaletter. Ja, ikke en gang en vanlig heis er på plass.

Men når vi skrangler oss oppover den ene fløyen i byggeheisen, trengs det ikke mer enn et flyktig glimt ut av vinduet for å skjønne at dette er et gigantisk prosjekt.

– Dette er stort, dette er komplekst og dette er den største jobben vi har hatt i Norge noen gang, sier Olai Johannes Leganger Wattenberg om prosjektet som skal stå ferdig i løpet av 2025.

Wattenberg er prosjektleder for Assemblin på Construction City-prosjektet. Selskapet har totalentreprisen på rørarbeidet.

– Massive og innovative løsninger

Det er OBOS, AF Gruppen og Betonmast som står bak prosjektet, og alle tre selskapene vil flytte sine hovedkontorer hit i 2025. Visjonen er å bli et kraftsenter og å skape en næringsklynge for hele bygge-, anleggs- og eiendomsbransjen.

Bygget er for øvrig på hele 103.000 kvadratmeter og består av seks store fløyer, som igjen blir bundet sammen av en stor innebygget glasshall.CONSTRUCTIONCITY_03


– Et prestisjeprosjekt

Mange av rørene og rørdelene på prosjektet vil bli levert av Høiax som forhandler Viega i Norge.

– Dette er et prestisjeprosjekt for oss, hvor vi har sett på mange innovative løsninger. Hvis vi hadde bestilt etter daglig behov uten å informere leverandør om det faktiske behovet, ville vi tømt leverandørens lagre over hele landet. For å unngå det, inngikk vi et samarbeid med Høiax i forkant ved å telle opp de faktiske mengdene vi kommer til å montere, gitt en forventet bestillingsdato, forteller Wattenberg.

Han sier dette om hvorfor Assemblin valgte å gå for Viegas pressfittings-system i rustfritt stål på kjøleanlegget, kobber på forbruksvann og elforsinket stål på varmeanlegget.

– Vi i Assemblin har stort fokus på kvalitet. Vi får lagt dette systemet raskt, og vi har god erfaring med å få det tett og sikkert. Vi arbeider aktivt for å eliminere menneskelige feil gjennom opplæring, god kultur og grundig kvalitetssikring på byggeplassen. Sluttresultatet tilfredsstiller både oss og kunden, sier prosjektleder Wattenberg.

Et nært samarbeid

Høiax er leverandør til Assemblin i Construction City med Viega pressfittings rørsystemer.

Frode Skarbøe og Arvid Aalen i Høiax sier de lenge har hatt et godt samarbeid med Assemblin.

– Vi har samarbeidet nært i flere prosjekter hvor vi har levert pressfittings-systemene fra Viega. De sier til oss at dette er et effektivt rørsystem, som gjør at de kan utføre oppdrag både kostnadsbesparende og trygt. Det er godt å høre og jeg mener vi spiller hverandre gode, sier Skarbøe.

Argumentene er at pressfittings er enkelt, sikkert og raskt og at systemet avslører upressede koblinger ved første fylling av systemet eller ved en trykktest.


Construction City_Nov2023_IMG_5106Prosjektleder Wattenberg hos Assemblin forteller at trykktesting gjøres etter Assemblin-standard, som eliminerer all risiko for vannlekkasjer og feil.

– Derfor er den kombinerte tetthetstest og trykktesten så viktig for oss, sier han.

 

– Vi må alle lage grønnere bygg. Og med det mener jeg at vi må ha med oss bærekraft og miljø i tankene under hele prosessen. Så for å kunne lage en bærekraftig og samtidig trygg vanninstallasjon, må vi tenke på mange oppgaver samtidig, sier Fiske og ramser opp:

– Vi må ha færrest mulig rør, dimensjonene må ned med mer effektiv dimensjonering, varmt og kaldt vann må raskere fram til tappested, vi må isolere riktig, vi må bruke riktig metall i forhold til installasjon og vi må alltid, alltid tenke på vannkvaliteten. For eksempel er rustfritt stålrør uten nikkel Aisi 444 1.4521 som benyttes på kjøling i dette prosjektet et utmerket materiale med mange ulike bruksområder, sier han.

Salgssjefen er stolt av at Assemblin har valgt Viega og deres pressfittings-system på Construction City, og at det kanskje hjelper litt til med å svare på noen av utfordringene som han nevnte tidligere.

– Ved bruk av metallpress lages det effektive installasjoner som bruker mindre materiale, er mer effektive for rørleggerens montering og mer bærekraftig for miljøet, sier Viegas nasjonale salgssjef, Frederik Fiske.

Arvid Aalen hos Høiax legger til at hvis man følger montasjeanvisningen, er nøye og har gode rutiner, vil man få et trygt og lekkasjesikkert rørsystem.

Har en utfordring

Den tyske rørgiganten Viega begynte med øl-armaturer i den lille byen Attendorn allerede i 1899. I dag har de derimot over 5.000 ansatte over hele verden og over 17.000 ulike VVS-produkter i sin portefølje.

Nå har de også levert sitt pressfittings-system til Construction City.

Viegas nasjonale salgssjef, Frederik Fiske, sier at VVS-bransjen har en utfordring, og den utfordringen gjelder for alle fra rørleggere og rådgivere til de som driver med prosjektering og byggherrer.


Se film fra Prosjektet her:

Andre artikler fra Produktnyheter

Oppdatert

Høiax er leverandør til Assemblin i Construction City med Viega pressfittings rørsystemer.

Ifølge Assemblin selv vil det på dette massive kontorbygget jobbe opp mot 40 rørleggere samtidig frem til ferdigstillelse i 2025. De vil også trenge over 40 kilometer med rør og smått utrolige 95.000 rørdeler.

På prosjektet har Assemblin en prosjekteier, fire prosjektledere, en hovedbas og seks underbaser for hvert fagfelt med ansvarsområder innen varme og kjøling, sanitæranlegg, sprinkleranlegg, HMS samt lager- og materiellhåndtering.