legionella temperatur

Alt om legionella og temperatur i varmtvannsberederen

Du har sikkert hørt om legionella, men hva er det? Hvorfor er den så farlig? Hva kan du gjøre for å unngå legionella? Hvilken temperatur gjør at du er trygg? Her får du vite alt om hvordan du enkelt unngår legionella i varmtvannsberederen og hjemmet ditt.

Heldigvis er det langt mellom hver gang vi har legionellautbrudd. I Norge har vi i snitt omtrent 40 tilfeller hvert år. Legionella smitter ikke mellom mennesker, og i motsetning til hva mange tror er det ikke i offentlige bad og lignende de fleste tilfellene oppstår – den vanligste smittekilden er dusjen hjemme. 


Hva er legionella?

Legionella er en bakteriesykdom som forårsaker lungebetennelse, og navnet kommer fra Legionellabakterien. Denne overføres når du puster inn små vanndråper fra for eksempel kjøleanlegg, høytrykkspylere, fontener, dusj og boblebad.  

Symptomene på legionella er tørrhoste, hodepine, feber, slapphet og muskelsmerter, og inkubasjonstiden er vanligvis fem til seks dager etter at du er smittet. Noen får også magesmerter og diaré. Alle kan utvikle legionella, og høy alder, svekket immunforsvar, kroniske sykdommer, alkoholisme og røyking øker risikoen – eldre og immunsvekkede har en dødelighet på opptil 30 prosent. 

Legionella kan virke skummelt, men det er enkelt å unngå. Det viktigste er god rengjøring, jevnlig vedlikehold og høy nok temperatur i varmtvannsberederen din. 

Legionella og temperatur i varmtvannsberederen 

Visste du at legionellabakterien er svært vanlig, og finnes nesten overalt der det er vann? Årsaken til at såpass få blir smittet, er at den finnes i små mengder. Når legionellabakterien kommer innendørs blir det annerledes, og spesielt i vannrør som holder en temperatur fra 20 til 50 kan den vokse raskt. 

Har du kjent på eller sett slimete og glatte flater i vannrørene? Dette er en såkalt biofilm der legionellabakteriene trives ekstra godt. Heldigvis er det lett å bli kvitt både biofilm og bakterier – og slik gjør du det: 

  • Sørg for å holde temperaturen i varmtvannsberederen på 70 grader. 
  • Temperaturen i varmtvannsledningene må være minst 60 grader. 
  • Spyl dusjen med 70 graders vann i 5 minutter 4 ganger i året – eller demonter og legg dusjhoder og slanger i vanlig husholdningsklorin i en halvtime. 
  • Det er smart å gjøre spyling og klorinbehandling når du har vært på ferie, men husk å vente til temperaturen på vannet har nådd 70 grader. 
  • Boblebad bør tømmes for vann hver gang det er brukt, og klorinbehandles en gang per måned. 

Følger du disse rådene, sørger du for at det ikke gror legionellabakterier hos deg. Men kanskje du likevel ønsker en ekstra trygghet som bare en smart varmtvannsbereder gir? En bereder som automatisk sørger for at du aldri behøver å bekymre deg for legionella igjen? 

I så fall bør du ta en kikk på Høiax Connected  

legionella varmtvannsbereder

Varmtvannsberederen som er garantert fri for legionella

Høiax Connected er fremtidens varmtvannsbereder. Du kan styre den etter strømprisene, selv bestemme når du vil den skal være av og på – også når du er på ferie. Styringen gjør du både på displayet på berederen og via en app på telefonen din. Har du wifi på hytta, kan du styre berederen hjemmefra med appen. Det gir deg full kontroll uansett hvor du er. 

Det beste med Høiax Connected er kanskje likevel det automatiske legionella-programmet. Gjennom å øke temperaturen til hele 75 grader når det er nødvendig, blir alle bakterier drept enkelt og effektivt. Hvis du lurer på når programmet ble kjørt sist, står dette i appen. 

Dersom du har eller skal installere et smarthussystem er FutureHome, Athom Homey, Google Home, Google assistenten, Alexa og IFTT kompatibelt med dette.

Kontakt ENOVA for å se om du kvalifiserer til støtte.


Vil du vite mer om legionella, temperatur og smarte varmtvannsberedere som Høiax Connected? I så fall kan du ta kontakt med oss i Høiax på telefon 69 35 55 00, sende e-post til post@hoiax.no


Andre artikler fra Produktnyheter

Oppdatert
I disse strømsparetider så anbefaler vi ikke husholdninger å skru ned varmen på varmtvannsberederen, med mindre du har en smart varmtvannsbereder fra Høiax (som har automatisk legionella-program), her kan du lese hvorfor:

Les mer her

Smart varmtvannsbereder Høiax Connected 200 & 300 

Høiax CONNECTED 200 - 8025262
Les mer om CONNECTED her