Varmtvannsbereder til hytte

Varmtvannsbereder til hytte eller fritidsbolig

Stadig flere nordmenn velger å installere en varmtvannsbereder på hytta eller i fritidsboligen. Visst er det noe sjarmerende med å hente vann i brønnen eller bekken for å vaske opp etter hytteturen, men mange ønsker mer komfort også på hytta.

Behovet for varmtvann på hytta er avhengig av hvor stor hytta er og hvor mange personer som skal ha varmt vann. Det første du bør gjøre er derfor å tenke på hvilken størrelse du ønsker på varmtvannsberederen.

Hvor stor bereder du trenger kommer an på hvor mange personer som bruker hytta samtidig. Er det snakk om to personer, holder det kanskje med en liten varmtvannsbereder på 60-120 liter, mens du bør vurdere en større varmtvannsbereder til fire personer, for eksempel en på 200 liter. Er det enda flere som bruker hytta vil det nok lønne seg med en stor varmtvannsbereder på 300 liter. Det kan også være aktuelt å velge en ekspressbereder som varmes opp raskere.


varmtvannsbereder hytte
Carbon Light 200

 

Hos oss finner du et stort utvalg av varmtvannsberedere i ulike størrelser som egner seg godt til hytter og fritidsboliger.

Smart varmtvannsbereder på hytta

Velger du en smart varmtvannsbereder som Høiax Connected på hytta får du flere fordeler. Med en varmtvannsbereder med skyløsning kan du nemlig selv bestemme når berederen skal slå seg på og av. Du kan for eksempel lage en tidsplan slik at du unngår de store strømtoppene når strømmen er på sitt dyreste og la berederen varme opp vannet når strømmen er billigst.

Connected art 4

Via en egen app på mobilen din kan du styre varmtvannsberederen. Praktisk når du for eksempel vil varme opp vannet rett før du ankommer hytta. Med en smart varmtvannsbereder får du også flere fordeler. Et godt eksempel er det helautomatiske legionella programmet som sørger for at temperaturen på vannet aldri blir så lav at bakteriene kan slå rot.

 

Men det viktigste av alt er at en smart varmtvannsbereder er mer klimavennlig enn tradisjonelle varmtvannsberedere. Den er også energieffektiv og hjelper deg å bruke strømmen smartere slik at strømregningen blir lavere.

Skal varmtvannsberederen slås helt av?

Mange lurer på om det lønner seg å slå av varmtvannsberederen på hytta når de reiser hjem. Vi anbefaler ikke at man skrur av den smarte varmtvannsberederen, men man kan stille den ned i feriemodus. Wifi må stå på for å holde kontakt med berederen.

Har man en vanlig bereder kan den skrus av, men man må være klar over at det tar lang tid før den varmes opp igjen når man kommer på hytta neste gang. Berederen må selvfølgelig stå i et frostfritt rom. Det som imidlertid er viktig er å skru av hovedstoppekranen til vannet når du drar, slik at du unngår potensielle vann- og frostskader.

 

Om vinteren kan det  også være smart å tømme rør og beredere for vann hvis det er lenge til du skal på hytta neste gang og varmtvannsberederen ikke er tilkoblet strøm, dersom det fare for frost. Dette fordi vann som fryser kan forårsake sprekker og lekkasjer. Du unngår imidlertid hele problemstillingen ved å velge en smart varmtvannsbereder som du ikke trenger å slå helt av.


Støtte til hytter og fritidsboliger

Selv om myndighetene foreløpig ikke gir strømstøtte til hytter og fritidsboliger, kan du søke Enova om støtte til en smart varmtvannsbereder. Enova tilbyr privatpersoner inntil 4000 kroner i støtte (fra 2/10 2023) til alle som velger mer klimavennlige løsninger, også når det gjelder hytter og fritidsboliger.

 

Du kan også søke om støtte hvis du allerede har installert en smart varmtvannsbereder i løpet av de siste 20 månedene uten støtte.

 

Enova-støtte

Kontakt Enova for å se om du kvalifiserer til støtte.

 

Les mer om Enova-støtten og søk her.


Andre artikler fra Produktnyheter

Oppdatert
Hos oss finner du et stort utvalg av varmtvannsberedere i ulike størrelser som egner seg godt til hytter og fritidsboliger.
Les mer her
Smart varmtvannsbereder på hytta?

8025262-connected-200

Les mer om Høiax Connected her